B12-vitamin
B12-vitamin, også kaldes cobalamin, er vigtigt for normal dannelse af røde blodlegemer og nervesystemets funktion.
Fødevarestyrelsen anbefaler et dagligt indtag på 2,5 µg, men mangel på B12 er forholdsvis hyppigt blandt ældre og personer med en ensidig kost. Ét æg indeholder ca. 1,1 µg B12-vitamin, svarende til 1,8 µg pr 100 g æg. Vitaminet findes kun i æggeblommen, og det er derfor vigtigt at spise hele ægget for at få udnyttet alle æggets næringsstoffer.
Indtager man 100 g æg er over 30% af det daglige behov dækker, og ægget kan derfor siges at være: ”Rig på B12-vitamin”, ifølge EU’s ernæringsanprisninger. Faktisk dækker 100 g æg 58% af kostens daglige indhold.
Vitaminet findes næsten udelukkende i animalske produkter, hvor især kød, mælkeprodukter, fisk og skaldyr er gode kilder. Har man valgt kødet fra er æg en central kilde til at indtage B12-vitamin, mens veganere er nødt til at supplere kosten med vitaminpiller.
Mangel på B12-vitamin påvirker især hurtigt delende celler. Mangelsymptomer ses bl.a. i mave-tarm-kanalen, det medfører blodmangel og påvirker nervesystemet.