Kvalitetskontrol

 Danske æg fra de autoriserede ægpakkerier er underlagt en omfattende kvalitetskontrol:

Kvalitetskontrol.PNG
  • En omfattende salmonellakontrol i alle led af produktionen. Kun æg fra salmonellakontrollerede besætninger leveres til pakkerierne og videre til detailhandlen.

  • Producenten efterser og sorterer de nylagte æg. Snavsede og knækkede æg sorteres fra. Æggene må ikke vaskes.

  • Æggene køres i termobiler til ægpakkerierne, hvor de gennemlyses. Knækæg, æg med store protein- og blodpletter og æg med stor luftblære sorteres fra.

  • Æg fra forskellige produktionsformer holdes adskilt, og produktionsformen fremgår af emballagen og af stemplet på selve ægget.

  • Æggene sorteres efter kvalitet og vægt. Kun klasse Ekstra A og klasse A må sælges i detailhandlen.

  • Ægbakkerne forsynes med pakkedato, sidste salgsdato og mindste holdbarhedsdato.

  • Hele vejen fra producent til butik opbevares æggene ved max. 12 grader - den såkaldte kølekæde.

 
pixi+d%C3%A63.jpg

Hvad betyder det stemplede mærke på æggene?
Alle æg, der sælges i EU, mærkes med en sporbarhedskode.
Du kan kende de danske æg på det lille flag.

Hvordan skal printkoden læses?
Den øverste linjes første tal angiver produktionsformen:

0 Økologiske æg
1 Frilandsæg
2 Skrabeæg
3 Buræg

Bogstaverne angiver produktionslandet – DK for dansk produceret. De sidste seks cifre er producentens CHR-nummer (godkendelsesnummer). Se evt. her.

Ud fra stemplet kan man således se om ægget er dansk, og spore det hele vejen tilbage til landmanden.


Sortering af æg
I Danmark kvalitetssorteres alle æg på autoriserede ægpakkerier. Her gennemlyses æggene - man kan afsløre revner i skallen, blod- og kødpletter og forrådnelsesbakterier (men desværre ikke salmonellabakterier). Æggets friskhed vurderes også. De fejlfrie æg betegnes A-æg, og det er kun disse æg, der sælges ude i butikkerne. B- anvendes til konserverede æggeprodukter. Herefter sorteres æggene efter vægt. I butikkerne kan købes æg i forskellige størrelser: XL, L M og S.
I tabellen nedenfor kan man se de forskellige vægtklasser.

Vægtklasser.PNG

Vægtklasserne for æg

Klasse-A æg kan sælges usorterede, hvis pakken mærkes med en tydelig oplysning om at æggene er af forskellig størrelse. Æggenes minimumsvægt skal anføres i gram.