Hvordan er det at være på Madskole? Og hvad får man ud af det?

Frederiksbjerg Skole I Aarhus lagde d. 05/07/2023 køkken til Madskole, med besøg fra bl.a. Aase Mortensen fra Danæg og Sune Andersen fra DAVA Foods.

5 børn fortæller her, hvad de fik ud af at deltage:

  • "Jeg hjælper med at lave spejlæg derhjemme. Nu har jeg lært endnu flere retter med æg."

    Sarah 10 år

  • "Det var spændende at lave frikadeller. Jeg har lært, at der skal æg i farsen. Ellers hænger den ikke sammen."

    Livia 8 år

  • "Jeg har lært at vaske op i hånden. Min far blev meget stolt, da jeg sagde det."

    Sarah 10 år

  • "Det er sjovt at lære at lave mad og samtidig møde nye mennesker"

    Emil 10 år

  • "Det er rigtig fedt at lave mad, som man ikke plejer at lave"

    Tilde Ni år

  • "Man møder andre som man ikke kender og så bliver man venner"

    Silje 10 år

  • "Hvis man ikke kan finde ud af at lave mad, så lærer man det og kan lave det hjemme"

    Silje 10 år

  • "Det sjoveste var at lave knækbrød. Det vidste jeg ikke, at man selv kunne"

    Tilde Ni år


30.000 børn tager grydeskeen i egen hånd

Madglade børn over hele Danmark tager denne sommer grydeskeen i egen hånd og smider forældrene ud af køkkenet. Sammen med en gruppe frivillige instruktører bruger børnene fem dage i køkkenet på Madskoler der i år fejrer 20 års jubilæum og har givet knap 30.000 børn gode madoplevelser.

En god stak engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter og en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er den enkle opskrift bag Madskoler der afholdes 75 steder landet over og i år kan fejre 20. års jubilæum

Siden 2004 har Madskoler, der er en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000, sendt børn i køkkenet i ferier, hvor de har fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad.

”Vi er vildt stolte over at have eksisteret i så mange år. Det har kun kunne lade sig gøre, fordi flere hundrede frivillige bakker op hvert år og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem alle! Det er deres fortjeneste at Madskoler eksisterer og det er deres fortjeneste, at vi i år byder velkommen til barn nr. 30.000, siden vi begyndte tilbage i 2004,” siger Henrik Dalum, formand for 4H.

 

Madskoler varer en uge og foregår i dagtimerne. Langt de fleste Madskoler afholdes i sommerferien, men der afvikles også ’3 dage med Madskoler’ i efterårsferien. På en Madskole er madlavningen i fokus, men fysisk aktivitet, sundhed, ernæring og madspild er også helt centrale emner.

 

Uden dårlig samvittighed og løftede pegefingre

På grund af jubilæet er temaet på årets Madskoler i år ”fødselsdag”. Ugens menu er inspireret af klassiske børnelivretter med et tvist af lidt ekstra grønt og fuldkorn. Der bliver dog også plads til lidt af det søde, fortæller Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler:

”Vi vil med Madskoler først og fremmes gerne give børnene nogle sjove og lærerige oplevelser med mad og madlavning. Og vi vil gerne lære børnene at have et positivt og sundt forhold til mad. Uden dårlig samvittighed og uden løftede pegefingre. Sund mad handler først og fremmest om variation og mængder. I en sund kost er der plads til lidt af det hele. Også lidt af det søde. Så når vi har et tema som fødselsdag skal der selvfølgelig laves en traditionel lagkage. Jeg er sikker på, det bliver en både sjov, lærerig og lækker oplevelse.”

 

Præcis hvor og hvor mange Madskoler, der gennemføres fra år til år afhænger af, hvor mange frivillige, der melder sig – og hvor de er fra. Denne sommer deltager omkring 350 frivillige.

 

Fakta om Madskoler

  • Foregår i dagtimerne mandag til fredag og er for børn og unge i alderen 8-12 år

  • Prisen for at deltage på en Madskole er 590 kr.

  • Mere information på www.madskoler.dk