Protein fra hele æg er godt for musklerne

Det er ikke noget nyt, at æg er rig på protein. Men nu tyder forskning på, at uforarbejdede proteinrige fødevarer, fx hele æg, har en unik effekt på nydannelsen af proteiner i vores muskler.

Sunde og stærke muskler er vigtigt for vores krop gennem hele livet. Regelmæssig træning og god kost er to centrale faktorer, der gør os i stand til at opnå dette. I forhold til kosten har forskning vist, at både den totale mængde protein pr. dag og pr. måltid, samt kvaliteten af proteinet, er vigtigt. Ny forskning tyder dog på, at der er andre faktorer ud over proteinet i sig selv, der har betydning for effekten i vores muskler. [1]

Rig på protein
Æggets protein er af høj kvalitet. Det skyldes, at æg indeholder alle ni essentielle aminosyrer, og at aminosyresammensætningen i høj grad ligner det vores krop har brug for. Både æggeblommen og æggehviden bidrager med protein – faktisk indeholder blommen 1,5 gang så meget protein pr. 100 g, som hviden. Derfor bør man spise hele ægget, da det også er her alle vitaminerne og mineralerne er gemt.
Men måske er der endnu en god grund til at spise hele ægget. [3]

Nydannelse af proteiner
Forskere har undersøgt, hvordan aminosyrer og specifikke kilder til protein påvirker nydannelsen af protein i kroppens muskler. I den forbindelse har man fundet ud af, at leucin, som er en af de essentielle aminosyrer, er vigtig for at denne nydannelse sættes i gang. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at kroppen har alle aminosyrerne til rådighed, for at processen forløber optimalt. [1] Det ser også ud til, at det har en betydning for proteinets omsætning, om proteinet kommer fra forarbejdede fødevarer eller indgår naturligt i uforarbejdede fødevarer.[2]

Nyt studie
I et nyere studie undersøgte man, hvilken effekt indtag af protein i sin naturlige form fra hele æg, havde på musklernes proteinomsætning. To grupper af fysisk aktive mænd fik enten hele æg eller kun æggehvider efter en udholdenhedstræning, hvorefter man undersøgte proteinmetabolismen. Resultaterne viste, at både hele æg og æggehvider satte gang i nydannelsen af protein i musklerne. Gruppen, der indtog hele æg, havde dog en højere aktivitet end gruppen på æggehvider. Forskellen skyldes hverken forskel i leucinindhold i hele æg og æggehvider, koncentrationen af leucin i deltagernes blod eller forskel i signaleringsmekanismer i musklerne. Forskerne bag studiet mener derimod, at det skyldes, at ægget, som helhed, bidrager med en blanding af højkvalitetsprotein, fedt, vitaminer og mineraler, som måske giver anledning til en større effekt i musklerne end hvis der kun indtages æggehvider. [1] [2]

Det tyder altså på, at indtag af uforarbejdede proteinrige fødevarer, fx æg, har en unik effekt på nydannelsen af proteiner i vores muskler

 

[1] https://www.eggnutritioncenter.org/science-education/physical-performance/whole-eggs-uniquely-support-muscle-health/?utm_medium=email&utm_campaign=Spring%202019%20NCU&utm_content=Spring%202019%20NCU+CID_3c0db22de491500f7f2d54a2b391173f&utm_source=Email%20marketing%20software&utm_term=Whole%20Eggs%20Uniquely%20Support%20Muscle%20Health

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28978542

[3] Æg & Sundhed vidensopsamling 2018, Landbrug & Fødevarer, 2018

Anina Kjær