D-vitamin

Æg har et højt indhold af D-vitamin, og bidrager generelt med 10% af danskernes indtag af vitaminet. 100 g. æg indeholder 3,2 µg af vitaminet, svarende til 2 µg pr æg. Vitaminet findes udelukkende i blommen, og det er derfor vigtigt at spise hele ægget for at udnytte alle æggets næringsstoffer. Referenceindtaget af D-vitamin er 5 µg pr dag for både mænd og kvinder, men store dele af befolkningen indtager for lidt. Regelmæssigt indtag af æg kan derfor være en god måde at sikre et stabilt indtag af vitaminet. 

Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, der primært dannes i kroppen når solens UV-stråler rammer huden. Om sommeren syntetiseres D-vitamin på denne måde i en tilstrækkelig grad, men danskerne har brug for supplement gennem kosten i vinterhalvåret.

Den primære fødevarekilde til vitamin D er fede fisk, mens æg og kød bidrager i relevant, men mindre grad. Grøntsager indeholder intet vitamin D, og æg er derfor især en central kilde til vitaminet hvis man spiser vegetarisk.

Vitaminet er vigtig for kroppens vedligeholdelse af skelettet, da det hjælper på optagelsen af calcium og fosfat fra tarmsystemet, der sikrer funktionen af nerver, muskler og knogler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan i svære tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.

Ved indtag af 100 g. æg dækkes ca. 60% af kroppens daglige behov for vitaminet og ægget gør sig derfor fortjent til den EU-godkendte ernæringsanprisning: ”Rig på D-vitamin”.

Anina Kjær