Klimavenlige tips
#1 Undgå madspild
Spild i køkkenet er et af de store problemområder i forhold til klimaet, men det er også her, hvor du kan gøre en forskel.
Brug dine rester - i en æggekage eller omelet kan selv de bløde gulerødder og rynkede tomater smage godt
Lav madplan og planlæg indkøb derefter
Lav mindre portioner eller brug rester fra aftensmåltidet til næste dags frokost
#2 Spis efter årstiden
Det er ikke kun godt for miljøet at spise efter årstiderne, du får også frugt og grønt med bedre næringsindhold, smag og friskhed.
Erstat eksotiske ingredienser med friske, danske råvarer
Reserver de eksotiske frugter til særlige lejligheder
Overvej dine muligheder for at dyrke noget i vindueskarmen, på altanen eller i haven
#3 Spar på energien
Måske er du ikke klar over det, men der kan godt være lidt at hente, hvis man tænker smart under madlavningen.
Kog ikke mere vand end der er brug for og læg låg på gryderne
Tænd først ovnen når du skal bruge den og brug eftervarmen det sidste stykke tid – det samme gælder for kogepladen
Når ovnen er tændt, kan du overveje om der er flere ting, der kan laves i samme omgang. Müsli, æggecups eller cookies?
Lad varm mad køle af inden du sætter det i køleskabet
#4 Spar på din transport
Det er ikke kun produktionen af den mad, du spiser, der belaster klimaet. Hvis du for eksempel kører 5 kilometer i bil for at købe en bakke æg (6 stk.) – og hjem igen – så har du næsten tredoblet æggenes aftryk på klimaet.
Gør din transport til dine indkøb klimavenlig – tag cyklen eller gå, hvis det er muligt
Er det nødvendigt med bil, så saml dine indkøb eller køb ind når du alligevel er ude at køre, så minimerer du klimabelastningen fra transporten