Har dit barn æggeallergi?
Fødevareallergi ses oftest hos børn, herunder bl.a. allergi overfor æg. De fleste udvikler tolerance i løbet af barndommen og slipper af med fødevareallergien, men sandsynligheden for at overkomme allergien mindskes med alderen. Nu viser det sig, at immunterapi med æggehvide er en god behandlingsmulighed.
Da æg findes som ingrediens i mange forarbejdede fødevarer, er det relevant at finde en alternativ løsning til total udelukkelse af æg fra diæten. De seneste år er oral immunterapi blevet foreslået som behandlingsmulighed til individer, der lider af f.eks. allergi overfor æg. Behandlingens formål er at øge immunsystemets tolerance overfor fødevaren, ved gradvist at indtage større mængder at den. Et spansk studie fra 2018 har undersøgt brugen af immunterapi til børn med æggeallergi. [1]
En gruppe børn, med registreret æggeallergi, blev fulgt gennem to års behandling med pasteuriseret æggehvide. Behandlingen bestod af tre faser: opstart, toleranceopbygning og vedligeholdelse. Gennem toleranceopbygningsfasen blev dosen af æggehvide øget, indtil barnet kunne indtage 30 mL pasteuriseret æggehvide. Denne mængde blev så vedligeholdt hver eller hver anden dag, indtil 1 års immunterapi var afsluttet. Resultaterne fra forsøget viste, at immunterapi med æg er god behandlingsmulighed for individer med vedblivende æggeallergi, til enten at øge tolerancen for æg eller helt fjerne allergien.