Rådgivning til forbedring af dyrevelfærd og produktivitet
Projektets overordnede formål er, gennem øget fokus på driftsforhold, velfærd og sygdom i konsumægsbesætninger at forbedre, produktivitet, sundhed og dyrevelfærd.
Ved hjælp fra pakkerierne og på baggrund af data fra E-kontrollen udpeges 12 besætninger fordelt inden for de forskellige produktionsformer i konsumægproduktionen, som tilbydes at deltage i projektet, ligesom der medtages 3 kontrolbesætninger med konstant gode produktionsresultater jf. E-kontrollen.
Projektet omfatter følgende:
1. Gennemgang af de produktionsmæssige forhold, herunder indhusningssystem, ventilation, procedurer omkring biosikkerhed, fodringsstrategier, lysprogram, generel management og sygdomsforebyggelse.
2. Kortlægge risikofaktorer relateret til miljø/omgivelserne
3. Indhentning af flokhistorik omkring opdræt og vaccinationsprogram
4. Observation af adfærd i flokken, herunder registrering af fjerpilning, kannibalisme m.v.
5. Indsamling af produktionsdata via E-kontrol (deltagerne skal føre E-kontrol)
6. Mortalitet og obduktioner: abnormaliteter relateret til næb, kløer, fødder, hud, kloak og brystben registreres og dødsårsager relateret til den observerede afgang fastslås.
På baggrund af ovennævnte data udarbejdes en rapport der fokuserer på forhold af betydning for den aktuelle problemstilling. Denne gennemgås efterfølgende ved erfa-møder, hvor også tidligere erfaringer medinddrages. Alle 15 producenter deltager i disse erfa-møder.
Projektet afsluttes 31/12 2015
Projektet støttes af Fjerkræafgiftsfonden.