Forskning fortsætter med at understøtte ægs rolle i en sund kost til diabetikere

Fra www.AustralianEggs.org.au - 20. november 2020

Æg er bredt anerkendt som en af naturens mest nærende fødevarer og som en nøglekilde til kvalitetsprotein med 13 vigtige næringsstoffer, som kroppen kræver. Det nuværende forskningsmateriale bekræfter, at som en del af en sund og afbalanceret kost, kan æg nydes af personer, der lever med eller er i risiko for diabetes.

Nylig offentliggjort forskning i kinesiske voksne har observeret en sammenhæng mellem højere, langsigtet indtag af æg og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Disse fund har stimuleret interessen for, om der er behov for forsigtighed med indtagelse af æg.

Som svar på fornyet interesse for den rolle, æg spiller i en sund kost, opstiller Australian Eggs konsulentdiætist fra Food & Nutrition Australia, Sharon Natoli, de aktuelle nøglefakta og forskningsresultater.

“Antallet af type 2-diabetes er stigende globalt, hvilket gør dette til et vigtigt studieområde. I Australien tilskriver Baker IDI Heart and Diabetes Institutes, at øget forekomst sandsynligvis er drevet af stigende fedme, den aldrende befolkning, kostændringer og stillesiddende livsstil. Body mass index (BMI), alkoholforbrug og fysisk inaktivitet er blevet specifikt identificeret som væsentlige livsstilsrisikofaktorer, der påvirker udviklingen af type 2-diabetes hos australske voksne” siger Sharon.

Æg som en del af en sund og afbalanceret kost

Sharon siger: "Når det kommer til kost og overvejelse af den bredere evidens på dette område, anbefaler National Health & Medical Research Council æg som en del af et sundt kostmønster og en sund livsstil."

I 2020 udforskede en systematisk gennemgang og meta-analyse af forskere fra Harvard University det eksisterende bevismateriale og fandt ingen sammenhæng mellem moderat indtag af æg og udviklingen af type 2-diabetes. Endvidere var indtag af 1 eller flere æg om dagen ikke forbundet med udviklingen af type 2-diabetes i asiatiske befolkninger (70.468 deltagere i undersøgelsen).

Nylige undersøgelser af diabetes

Veldesignede interventionsforsøg har vist, at personer med eller i risiko for type 2-diabetes kan inkludere 6 til 12 æg om ugen som en del af en overordnet sund kost. I 2018 gennemførte forskere ved Sydney University et 12-måneders randomiseret kontrolleret forsøg, der undersøgte indtag af æg hos personer med eller i risiko for type 2-diabetes.

I hvad der erkendt som DIABEGG-undersøgelsen indtog deltagerne mindst 12 æg om ugen i 12 måneder uden skadelige resultater på risikofaktorer for hjertesygdomme eller blodsukkerniveauer. Disse resultater er i overensstemmelse med råd fra Australian Dietary Guidelines om, at æg kan indgå som en central del af australiernes daglige kost.

Enkelte observationsstudier, såsom den nylige af Wang og andre, fortsætter med at give vigtig indsigt i ernæring, der fremhæver mulige sammenhænge mellem næringsstoffer, individuelle fødevarer og kostmønstre med kronisk sygdomsudvikling. Det er dog stadig bydende nødvendigt, at vi ikke kun ser på den bredere mængde af beviser, men også husker, at det er hele det, vi spiser, og hvad vi gør, der vil påvirke vores generelle sundhed og velvære.

Referencer

1.      Wang Y, Li M, Shi Z. Higher egg consumption associated with increased risk of diabetes in Chinese adults - China Health and Nutrition Survey. Br J Nutr. 2020 Oct 8:1-8. doi: 10.1017/S0007114520003955. Epub ahead of print. PMID: 33028452.

2.      Shaw, J. & Tanamas, S. Diabetes: the silent pandemic and its impact on Australia.  (Baker IDI Heart and Diabetes Institute, Melbourne, VIC, Australia, 2012).

3.      Li, J. & Kinfu, Y. Impact of socioeconomic and risk factors on cardiovascular disease and type II diabetes in Australia: comparison of results from longitudinal and cross-sectional designs. BMJ Open 6, e010215 (2016).

4.      National Health and Medical Research Council. Australian Dietary Guidelines.  (ed. National Health and Medical Research Council) (NHMRC, Canberra, ACT, Australia, 2013).

5.      Drouin-Chartier JP, Schwab AL, Chen S, Li Y, Sacks FM, Rosner B, Manson JE, Willett WC, Stampfer MJ, Hu FB, Bhupathiraju SN. Egg consumption and risk of type 2 diabetes: findings from 3 large US cohort studies of men and women and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2020 Sep 1;112(3):619-630. doi: 10.1093/ajcn/nqaa115. PMID: 32453379; PMCID: PMC7458776.

6.      Richard C, Cristall L, Fleming E, Lewis ED, Ricupero M, Jacobs RL, Field CJ. Impact of Egg Consumption on Cardiovascular Risk Factors in Individuals with Type 2 Diabetes and at Risk for Developing Diabetes: A Systematic Review of Randomized Nutritional Intervention Studies. Can J Diabetes. 2017 Aug;41(4):453-463. doi: 10.1016/j.jcjd.2016.12.002. Epub 2017 Mar 27. PMID: 28359773.

7.      Fuller, N.R., et al. Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase. Am J Clin Nutr [Epud ahead of print], nqy048-nqy048 (2018).

jnl