Æggets ernæring
Æg er en basisfødevare, som indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer.
Æg indeholder 12,3 g protein pr 100 g. Proteinet i æg er særligt anvendeligt til proteinsyntesen i kroppen. Det er specielt æggehviden som indeholder protein, hvorimod størstedelen af æggeblommen består af fedt.
Energifordeling i æggehviden:
Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Frida. Næringsindhold i æg.
Energifordeling i æggeblommen:
Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Frida. Næringsindhold i æg.
Ud over de energigivende stoffer indeholder æg stort set alle vigtige vitaminer og mineraler – undtagen C-vitamin.
Æg er særligt rig på vitamin B12 og vitamin D. Det er æggeblommen som indeholder disse vitaminer. D-vitamin spiller en rolle ift. immunsystemet, muskelfunktionen og er vigtig ift. optagelsen af calcium. Vitamin B12 er nødvendig for celledeling, nervens vedligeholdelse og nydannelse samt har betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer der udgør proteins byggesten.
Derudover er æg rig på riboflavin, E-vitamin, jod og selen. Æg er også en god kilde til niacin, fosfor, jern og zink.
*Kvinder i den fødedygtige alder
Kilde: Nordic Council of Ministers. (2014). Nordic nutrition recommendations 2012