Vi bruger Cookies

Ved at benytte accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Salmonella

I 1996 blev en salmonellahandlingsplan indført efter aftale mellem ægbranchen og Fødevarestyrelsen. Planen indebar, at hver besætning skulle tjekkes hver 9. uge, og siden faldt antallet af salmonellaforekomster i æg faldet så meget, at der nu næsten ikke er salmonella i danske æg. Pr. 1 oktober 2013 blev et nyt og endnu skrappere salmonellaprøveprogram indført. Programmet medfører, at danske besætninger fremover skal testes hver 2. uge. Det betyder, at danske æg nu bliver testet efter Europas skrappeste salmonellakontrol.

I dag er danske æg derfor stort set fri for salmonella - forekomsten af salmonella er nede på 0,05 procent på æggeskallen og helt nede på 0,02 procent i selve ægget.

Den 1. juli 2012 fik Danmark særstatus for salmonella i æg til konsum (konsumæg er de æg der kan købes i detailhandel). Det betyder, at Danmark siden da har kunne stille skrappere krav til forekomsten af salmonella i udenlandske æg og nu har mulighed for at afvise udenlandske konsumæg med salmonella. Danmarks særstatus i EU giver en ekstra sikkerhed for forbrugerne, om at danske æg er sikre at spise.

Kilde:
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/%C3%86g.aspx