Vi bruger Cookies

Ved at benytte accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Æg og klima

 

Æg er et klimavenligt bud på animalsk protein. Produktionen af æg udleder nemlig mindre CO2 pr kilo produceret råvarer end okse-, svine- og kyllingekød, samt fisk, skaldyr og ost. Det skyldes bl.a., at hønsene har en høj såkaldt feed convertion rate, som betyder, at de er gode til at omdanne det foder de indtager effektivt til æg. Ønsker du at passe på miljøet, men samtidig sikre dig de gode kvaliteter fra animalsk protein er ægget derfor en perfekt kandidat.

Fødevareministeriet har lavet en oversigt over en række fødevarers klimaaftryk, dvs. en vurdering af klimabelastningen fra ”jord til bord”. Her er både selve produktionen, belastningen fra foder, kunstgødning, transport, forarbejdning, emballering osv. medtaget.

I tabellen nedenfor kan du se en række proteinholdige fødevarers CO2 belastning:

Fødevare  kg CO2-ækv. pr. 1 kg produkt 
Æg  2,0 
Kyllingkød  5,5
Svinekød 4,6
Oksekød

13,9

Lammekød 21,4
Torske, filet  2,8
Mælk  1,0

Du kan læse mere om CO2-udledningen for andre fødevarer i publikationen Fødevarernes Klimaaftryk (2016) her

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (https://lbst.dk/tvaergaaende/klima/foedevarernes-klimaaftryk/#c41370)